UPS AKÜSÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Hangi UPS aküsünü almalıyım?

UPS AKÜSÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kesintisiz Güç Kaynağının en önemli parçalarından birisi akülerdir. Kusursuz çalışan bir UPS’iniz olsa bile işini tam yapamayan aküler yüzünden enerji kesintisinde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Her ürün gibi aküler de ömürlü parçalar olduğu için değişim zamanı gelen akülerin zamanında değişimini yapmanız gerekmektedir.
UPS cihazlarınız için bakım antlaşması yaparak akülerinizi sürekli kontrol altında tutabilir ve zamanı gelmiş akülerin değişimini sağlayarak sistemizi kesintiler için hazır tutabilirsiniz.
Akü değişimi yapmamız gerekli fakat hangi hangi aküyü seçeceğinizi bilmiyorsanız yazının devamındaki bilgiler ışında seçim yapabilirsiniz.

AKÜ TÜRÜ

VRLA TİP BAKIMSIZ AKÜ


Piyasada bir çok ihtiyaca ve hizmete yönelik farklı seçenekte akü mevcuttur. Konumuz Kesintisiz Güç Kaynağı olduğu için tercihimiz VRLA tip kurşun asit aküler olmalıdır.
VRLA Tip kurşun asit aküler, modern UPS sistemlerinde bulunan en yaygın türdür. Kesintisiz Güç Kaynağı sisteminde kullanıldığında güvenilirlik açısından kanıtlanmış bir geçmiş performansa sahiptirler.
Genel olarak 5 veya 10 yıllık bir tasarım ömrü ile gelirler ve en iyi 20-25 ° C sıcaklıkta kuru, iklim kontrollü bir odada bulunabilirler.
İç basınç çok yükseldiğinde gazı boşaltmak için havalandırma sağlayan bir valfe sahip bir kasa içinde sızdırmaz hale getirilmişlerdir.
Sızdırmaz olduklarından, dikey veya yatay olarak monte edilebilirler, bu nedenle raf tepsilerinde veya harici kabinlerde kullanım için uygundurlar.
Ayrıca, düzenli olarak su doldurulması gibi herhangi bir doğrudan bakıma ihtiyaç duymazlar.

AKÜ ÜRETİM TARİHİ

Üretim tarihi üzerinde oynanmış akü. (Marka gizlenmiştir)

Alacağınız aküler üzerinde üretim tarihi yazmaktadır. Akülerin raf ömürleri kısadır bu sebeple alacağınız akülerin yeni tarihli olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir.
Aküler uzun süre şarj döngüsüne girmez ve boşta bekletilirse, kendi içindeki kimyasal tepkimelerden dolayı ömürleri kısalmaya başlayacaktır. Bunun önüne geçmek için üretim tarihi üzerinden 6 AY geçmemiş
aküleri tercih etmeli, üretim tarihi üzerinden 9 AY geçmiş aküleri kesinlikle satın almamalısınız.
Etiketleme şeklinde üretim tarihi yazılı akülerde tahrifat (değiştirme) yapılması kolay olabileceği içim üretim tarhinin kabartma şeklinde olmasına dikkat ediniz.

AKÜ BELGELERİ

Akü üzerinde bulunan CE. TSE, ISO, UL, MSDS ibarelerin, akü belgesinde (datasheet) de bulunduğuna dikkat edin, ayrıca bu belgeleri satıcıdan talep edebilirsiniz.

AKÜ AĞIRLIĞI

Akü içerisinde bulunan kurşun miktarına bağlı olarak akü ağırlığı da değişmektedir. Kurşun miktarı, akü kapasiteni ve kalitesini doğrudan etkileyeceği için ağırlık da önemli kriterdir.
UPS aküleri için aşağıdaki kapasite ile en düşük ağırlık değerlerini göz önüne alabilirsiniz.
Satın alacağınız akülerin ağırlıklarının, akü belgesindeki (datasheet) değer ile aynı olduğunu kontrol edin.

Kapasite (Ah) Ağırlık (Kg)
7 2.10
9 2.40
12 3.40
18 5.30
26 7.60
40 12.30
55 16.00
65 18.80
80 22.00
100 28.00
120 33.00
150 42.00
200 56.00
Akü kapasitelerine göre en düşük ağırlık değerleri

AKÜ AMBALAJI – FİZİKSEL GÖRÜNÜM

Akü boyutları, her kapasitedeki akü için farklıdır, fakat marka farkı olması akü ebatlarında büyük değişikliğe sebep olmaz. Aküler farklı marka da olsa ağırlık olarak ve hacim olarak birbirine denk olmalıdır.
Akülerin ağırlık ve boyut bilgisi akü belgesi (datasheet) içerisinde yazan değerler ile aynı olduğu kontrol edilmelidir.
Son olarak, satın alacağınız akülerin orjinal ambalajında olduğuna ve fiziksel görümünde herhangi bir hasar, tahrifat (değiştirme) olup olmadığına dikkat edin.

Marka üzerine farklı marka basılmış akü. (Marka gizlenmiştir)

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın