UPS Bakımı yaptırmak neden önemlidir?

UPS Bakımı yaptırmak neden önemlidir?

Kesintisiz güç kaynağı (UPS), şebeke elektriğinin kesintiye uğraması durumunda tesise acil durum gücü sağlayan bir cihazdır. UPS sistemi genellikle yalnızca kısa bir süre için güç sağlar, ancak güç geri gelene veya yedek jeneratörler güç sağlamak için çevrimiçi duruma gelene kadar ana sistemleri çalışır durumda tutar.

UPS olmadan tesisler, ticari operasyonları olumsuz yönde etkileyebilecek maliyetli kesinti olaylarına karşı savunmasız olacaktır. Hata toleransını en düşük seviyede tutmak, UPS sistemlerini en çok ihtiyaç duyulan anda çalışır durumda olmasına bağlıdır.

Kesintisiz bir güç kaynağının; Statik baypas devresi, doğrultucu, evirici ve akünün her yönünün düzgün çalıştığından emin olmak için düzenli olarak incelenmesi gerekir. Bir UPS sisteminin tipik ömrü yaklaşık 13 yıldır, ancak bir birimin ayrı bileşenlerinin bundan çok daha önce aşınması muhtemeldir. Bu bileşenler değiştirilebilir olsa da, daha kısa yaşam döngüleri, olası arızaları önlemek için kesintisiz bir güç kaynağının yakından izlenmesi gerektiği anlamına gelir. Konunun uzmanları tarafından tanımlanmış protokollere göre düzenli kontrollerin yapılması ve kayıt tutluması önem taşır. Bu kayıtlar, UPS bileşenlerinin kullanım ömrünü değerlendirmesine ve arıza veya diğer sorunların ne zaman meydana geldiğini belirlenmesine yardımcı olabilir.

UPS sisteminin en temel arıza sebebi akülerdir. Akülerin beklenen ömrü dört ila beş yıl olmasına rağmen, koşulların ne kadar dayanacağı üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Sıcaklığa son derece duyarlıdırlar, bu nedenle bir UPS’i çok sıcak veya çok soğuk bir odada bırakmak akü ömrünü etkileyebilir. Tekrarlanan kesinti ve uygun olmayan minimum voltaj da bir akünün üreticinin önerdiğinden daha hızlı yıpranmasına neden olabilir. Tüm bu faktörlerden dolayı, sürekliliği sağlamak için bakım sırasında aküleri dikkatlice incelemek önemlidir. Akü sağlığının doğru bir şekilde değerlendirilmesi için görsel incelemeler, voltaj testi ve termal taramaların tümü kullanılmalıdır.

Bozulan veya kötü monte edilmiş kablolar, verimli güç aktarımını kesintiye uğratabilir, kir veya toz hava akışını kısıtlayabilir ve nem bağlantıları aşındırabilir. Bir UPS’i temiz tutmak basit ama etkili bir adımdır.

Bu nedenle; önleyici bakım, en çok ihtiyaç duyulduklarında UPS sistemlerinin beklendiği gibi çalışmasını sağlayabilir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın